Kom hier alles te weten over de nieuwe energie besparende lampen voor thuis

Het vervangen van een gloeilamp is een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. Door simpelweg een gloeilamp te vervangen door een energiebesparend alternatief kan het elektriciteitsverbruik tot 80% worden teruggebracht. De Energy Saving Trust is van mening dat verlichting goed is voor 8% van de elektriciteitskosten van huishoudens in het Verenigd Koninkrijk, wat betekent dat er een groot potentieel is voor aanzienlijke energie- en geldbesparingen.

Gloeilampen zijn ouderwets tegenwoordig

De schijnbaar eenvoudige taak om een gloeilamp te kiezen is de laatste jaren echter een beetje een mijnenveld geworden. De overvloed aan gloeilampen en verlichtingstechnologie op de markt en het snelle tempo van de ontwikkeling in de industrie is zowel reden tot vreugde als tot voorzichtigheid voor de consument.

Een grotere keuzevrijheid geeft de consument een ongekende vrijheid, maar betekent ook dat het belangrijker dan ooit is om de juiste gloeilamp voor de juiste toepassing te kiezen. Het vergelijken van de lumens per Watt waarden is een eenvoudige manier om de meest “lichte” efficiënte lamp in termen van helderheid te identificeren.

Welk soort lamp is dan het beste om energie te besparen?

Maar om uit te zoeken welk type lamp het beste is voor een specifieke toepassing op het gebied van energie-efficiëntie moeten de volgende zaken in overweging worden genomen: wattage, levensduur van de lamp, dagelijks gebruik, kosten van de lamp en benodigde lichtopbrengst. De beste manier om dit te doen is met een energiebesparingscalculator. Door specifieke waarden in te voeren kunt u uw huidige lampen vergelijken met de lampen waarmee u overweegt ze te vervangen en een geïnformeerde verlichtingsbeslissing nemen op basis van een energiebesparingsvoorspelling.

Waar kun je allemaal uit kiezen?

Welke energiebesparingsopties zijn er dan? Iedereen heeft het op dit moment over Light Emitting Diodes (LED’s) en terecht, gezien de dramatische vooruitgang die de laatste tijd is geboekt op het gebied van lumineusheid en levensduur van de lampen. Afhankelijk van de toepassing zijn compact fluorescents (CFL) en halogeen energiebespaarders ook een effectieve manier om energie te besparen. In de meeste gevallen kan een vervangende lamp worden gevonden en zijn energiebesparende lampen verkrijgbaar in alle normale kaptypes, inclusief bajonet, Edison-schroef, GU10 en nog veel meer.

LED-lampen zijn erg energiezuinig

LED wordt beschouwd als de meest effectieve vorm van energiezuinige verlichting die beschikbaar is en velen in de industrie verwachten dat deze tegen 2020 een marktaandeel van ongeveer 50-60% zal hebben. In tegenstelling tot sommige andere vormen van verlichting, met name gloeilampen, zijn LED’s efficiënt omdat het grootste deel van hun elektrische energie naar het lichtproductieproces gaat.

Een gloeilamp bijvoorbeeld heeft zijn gloeidraad nodig om witgloeiend te gloeien vooraleer zichtbaar licht te produceren, waardoor warmte wordt opgewekt als een verspillend bijproduct dat ongeveer 80% van de elektrische energie verbruikt. Ter vergelijking: minder dan 10% van het elektrisch verbruik van LED’s wordt in de vorm van warmte uitgestraald.

LED’s produceren licht door het proces van elektroluminescentie. Dit is het fenomeen waarbij door licht een materiaal wordt uitgestraald wanneer er een elektrische stroom doorheen gaat. Een LED-chip wordt gemaakt van een materiaal dat gedoteerd is met ‘onzuiverheden’ om een p-n-verbinding te creëren tussen twee soorten halfgeleiders en elektrongaten. Elektronen kunnen slechts in één richting over de kruising stromen en vullen zo elektronengaten op, waardoor hun energieniveau daalt en er fotonen (licht) vrijkomen.

De prijs was vroeger erg hoog van dit type lamp

De hoge prijs van LED’s is de afgelopen jaren voor velen een belangrijk afschrikmiddel geweest. Maar naarmate de kosten van halfgeleidermateriaal dalen en bedrijven om de consument wedijveren, wordt LED een steeds voordeliger optie. In combinatie met de verbeterde koellichaamtechnologie en betrouwbaarheid geeft dit klanten het vertrouwen om LED als een langetermijninvestering te zien.

Tegenwoordig is een typische levensduur van 20.000-50.000 lampen de norm en geen onrealistische bewering van de fabrikant. Sommige lampen, zoals de nieuwe Philips Xtreme-buizen, gaan zelfs tot maar liefst 79.000 uur mee. Het is ook de moeite waard om op te merken dat niet alle LED’s dimbaar zijn, dus controleer voor de aankoop of dit iets is wat je nodig hebt.